Öt fűszer az emésztés serkentésére

Fahéj, fotó: Mareefe

Gyakran csak akkor jut eszünkbe odafigyelni az étkezésünkre, amikor már rosszul érezzük magunkat. De érdemes már azelőtt hasznos fűszerekkel támogatni az egészségünket, mielőtt megtörténik a baj.

 

A friss, tápláló ételek otthoni elkészítése megelőzheti a problémákat, ha valaki hajlamos a puffadásra vagy egyéb hasi fájdalmakra. A legegyszerűbb talán olyan fűszerek felhasználása a főzés során, amelyek serkentik és támogatják az emésztés folyamatát. Nézzük az 5 leginkább ajánlott fűszert, emésztésünk egészségének megőrzéséért.

 

1. Kurkuma

Az aranyfűszerként is ismert kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő fűszer, hatóanyagának a kurkuminnak köszönhetően. Előnyei széleskörűek és szinte mindent magukban foglalnak az agyműködés serkentésétől a szorongás, és az ízületi gyulladás enyhítéséig.

Kutatások szerint a bélrendszer egészségére is jótékony hatással lehet, segíti a gyulladás csökkentését és enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit. Az eredmények szerint a kurkumin csökkentheti az olyan tünetek súlyosságát, mint például a hasi fájdalom.

Fekete borssal párosítva pedig kétezer százalékkal javítható a kurkumin felszívódása.

 

2. Gyömbér

A gyömbér tea az egyik leggyakrabban alkalmazott házi gyógymód gyomorrontás esetén.

Ez a fűszer emésztést elősegítő tulajdonságairól ismert, így segíthet csökkenteni a puffadást és más emésztési kellemetlenségeket. Emellett természetes gyulladáscsökkentő szer is.

A kutatások szerint a gyömbér elég erős ahhoz, hogy csökkentse a görcsöket, megelőzze a puffadást, felgyorsítsa a gyomor kiürülését és enyhítse az émelygést.

Érdemes tehát kéznél tartani a gyömbért, akár fűszerként, akár frissen lereszelve és ételekhez vagy tea készítésére felhasználni, különösen, ha valaki hajlamos a hasi problémákra.

 

3. Koriander

A koriander növény szárított magjaiból készült fűszer gazdag antioxidánsokban, és kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A koriander javíthatja a puffadást, a hasmenést, az emésztési zavarokat és az émelygést is azáltal, hogy serkenti a májat, hogy fokozza az epe és más emésztőenzimek kiválasztását, amelyek fokozzák az emésztőrendszer működését, ezáltal lerövidítik a táplálék áthaladásának idejét a gyomor-bél traktuson.

 

4. Édeskömény

Az édeskömény egy édes ízű fűszer, mely ugyancsak emésztést segítő hatással rendelkezik: segíthet csökkenteni a puffadást, és javítja az általános emésztési funkciót.

Nem véletlenül fűszerezzük köménymaggal a puffasztó hatású zöldségekből készült főzelékeket, mint például a kelkáposzta főzeléket.

A kutatások során a kömény jelentősen javította az emésztési zavarokat, és csökkentette a kellemetlen tüneteket.

 

5. Fahéj

Ez a fűszer nemcsak ízletes, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt rendkívül egészséges is. Előnyös hatása lehet a bélrendszer egészségére, és kutatások szerint segíthet csökkenteni a puffadást és javítani az emésztést.

Érdemes fűszerként használnunk akár zabkásához, pudingokhoz vagy almával készült ételekhez is.