Gyakran csak akkor jut eszünkbe odafigyelni az étkezésünkre, amikor már rosszul érezzük magunkat. De érdemes már azelőtt hasznos fűszerekkel támogatni az egészségünket, mielőtt megtörténik a baj.
A friss, tápláló ételek otthoni elkészítése megelőzheti a problémákat, ha valaki hajlamos a puffadásra vagy egyéb hasi fájdalmakra. A legegyszerűbb talán olyan fűszerek felhasználása a főzés során, amelyek serkentik és támogatják az emésztés folyamatát. Nézzük az 5 leginkább ajánlott fűszert, emésztésünk egészségének megőrzéséért.
1. Kurkuma
Az aranyfűszerként is ismert kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő fűszer, hatóanyagának a kurkuminnak köszönhetően. Előnyei széleskörűek és szinte mindent magukban foglalnak az agyműködés serkentésétől a szorongás, és az ízületi gyulladás enyhítéséig.
Kutatások szerint a bélrendszer egészségére is jótékony hatással lehet, segíti a gyulladás csökkentését és enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit. Az eredmények szerint a kurkumin csökkentheti az olyan tünetek súlyosságát, mint például a hasi fájdalom.
Fekete borssal párosítva pedig kétezer százalékkal javítható a kurkumin felszívódása.
2. Gyömbér
A gyömbér tea az egyik leggyakrabban alkalmazott házi gyógymód gyomorrontás esetén.
Ez a fűszer emésztést elősegítő tulajdonságairól ismert, így segíthet csökkenteni a puffadást és más emésztési kellemetlenségeket. Emellett természetes gyulladáscsökkentő szer is.
A kutatások szerint a gyömbér elég erős ahhoz, hogy csökkentse a görcsöket, megelőzze a puffadást, felgyorsítsa a gyomor kiürülését és enyhítse az émelygést.
Érdemes tehát kéznél tartani a gyömbért, akár fűszerként, akár frissen lereszelve és ételekhez vagy tea készítésére felhasználni, különösen, ha valaki hajlamos a hasi problémákra.
3. Koriander
A koriander növény szárított magjaiból készült fűszer gazdag antioxidánsokban, és kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.
A koriander javíthatja a puffadást, a hasmenést, az emésztési zavarokat és az émelygést is azáltal, hogy serkenti a májat, hogy fokozza az epe és más emésztőenzimek kiválasztását, amelyek fokozzák az emésztőrendszer működését, ezáltal lerövidítik a táplálék áthaladásának idejét a gyomor-bél traktuson.
4. Édeskömény
Az édeskömény egy édes ízű fűszer, mely ugyancsak emésztést segítő hatással rendelkezik: segíthet csökkenteni a puffadást, és javítja az általános emésztési funkciót.
Nem véletlenül fűszerezzük köménymaggal a puffasztó hatású zöldségekből készült főzelékeket, mint például a kelkáposzta főzeléket.
A kutatások során a kömény jelentősen javította az emésztési zavarokat, és csökkentette a kellemetlen tüneteket.
5. Fahéj
Ez a fűszer nemcsak ízletes, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt rendkívül egészséges is. Előnyös hatása lehet a bélrendszer egészségére, és kutatások szerint segíthet csökkenteni a puffadást és javítani az emésztést.
Érdemes fűszerként használnunk akár zabkásához, pudingokhoz vagy almával készült ételekhez is.